Konfucij iz srca, Yu Dan

Starodavna modrost za današnji svet

Pred več kot dva tisoč petsto leti so učenci misleca in filozofa Konfucija zapisali vse drobce in razpršene delce o njegovem življenju in učenju, kar so jih mogli najti. Te zapise, ki temeljijo na zapiskih predavanj, so zbrali in uredili. Pozneje so postali to, kar danes poznamo kot Konfucijeve Pogovore.

Yu Dan jih v tej knjigi predstavi v kontekstu moderne družbe.

Resničen učitelj po Konfuciju ne ošteva svojih učencev, niti jim ne govori, naj ne delajo tega ali onega. To se dogaja takrat, ko učitelj ni titso, kar bi moral biti. Resnično odličen učitelj mirno izmenjuje mnenja z učenci, dokler skupaj ne spoznajo, kako naj delujejo, da bi se sfere neba, zemlje in človeštva skupaj razvijale in bohotile.

Sproščeni, lagodni, samozavestni duh ter zmerna spoštljiva naravnanost sta tisto, k čemur bi morali stremeti vsi.

Beseda junzi, ki se v Pogovorih večkrat ppjavlja, opisuje njegovega idealnega človeka, kakršen lahko postane sleherni od nas, pa naj je reven ali bogat. Na Kitajskem to besedo še danes uporabljajo kot merilo za osebno integriteto, ko rečejo, da je neki človek pravi junzi. Junzi nekako označuje besedo plemenit.

Bistvo Konfucijevi naukov je mogoče strniti v dve besedi: zvestoba in strpnost. Poleg teh dveh besed pa je izredno pomembna ideja dobrohotnosti, kar pomeni ljubiti ljudi. Medtem ko s strpnostjo misli na to, da ne smeš siliti ljudi, da naredijo nekaj proti svoji volji, ti pa ne smeš delati stvari, s katerimi bi prizadel druge. Konfucij seveda veliko omenja tudi modrost, ki pomeni, da poznaš druge ljudi, da si jih sposoben razumeti. Prav tako je pomembna naravnanost človeka.

Za Konfucija je bilo najpomembnejše to, da se človek trudi postati najboljša različica sebe – kajti, če nam iz sebe uspe narediti dobrega človeka, nas bodo ljudje po vsem svetu ljubili in spoštovali kot brata.

Ker se je v življenju nemogoče ogniti obžalovanjem, je izredno pomembno to, kakšen odnos imamo do njih.

Junzi je brez žalosti in strahu.

Konfucij je imel za plemenitega človeka tistega, ki ne trpi, ki nima dvomov in ki ga ni strah. Kot pravi duhovni vodja je priznal, da teh stvari sam nikoli ni dosegel – da ne trpi, ne dvomi in da ga ni strah.

 

Več kot zanimiva knjiga za vse, ki vas zanima, da bi postali najboljša različica sebe. Ki vas zanima nov in boljši svet.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
69 shares

Išči po koledarju

maj 2018
P T S Č P S N
« Mar   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031