Konfucij iz srca, Yu Dan

Starodavna modrost za današnji svet

Pred več kot dva tisoč petsto leti so učenci misleca in filozofa Konfucija zapisali vse drobce in razpršene delce o njegovem življenju in učenju, kar so jih mogli najti. Te zapise, ki temeljijo na zapiskih predavanj, so zbrali in uredili. Pozneje so postali to, kar danes poznamo kot Konfucijeve Pogovore.

Yu Dan jih v tej knjigi predstavi v kontekstu moderne družbe.

Resničen učitelj po Konfuciju ne ošteva svojih učencev, niti jim ne govori, naj ne delajo tega ali onega. To se dogaja takrat, ko učitelj ni titso, kar bi moral biti. Resnično odličen učitelj mirno izmenjuje mnenja z učenci, dokler skupaj ne spoznajo, kako naj delujejo, da bi se sfere neba, zemlje in človeštva skupaj razvijale in bohotile.

Sproščeni, lagodni, samozavestni duh ter zmerna spoštljiva naravnanost sta tisto, k čemur bi morali stremeti vsi.

Beseda junzi, ki se v Pogovorih večkrat ppjavlja, opisuje njegovega idealnega človeka, kakršen lahko postane sleherni od nas, pa naj je reven ali bogat. Na Kitajskem to besedo še danes uporabljajo kot merilo za osebno integriteto, ko rečejo, da je neki človek pravi junzi. Junzi nekako označuje besedo plemenit.

Bistvo Konfucijevi naukov je mogoče strniti v dve besedi: zvestoba in strpnost. Poleg teh dveh besed pa je izredno pomembna ideja dobrohotnosti, kar pomeni ljubiti ljudi. Medtem ko s strpnostjo misli na to, da ne smeš siliti ljudi, da naredijo nekaj proti svoji volji, ti pa ne smeš delati stvari, s katerimi bi prizadel druge. Konfucij seveda veliko omenja tudi modrost, ki pomeni, da poznaš druge ljudi, da si jih sposoben razumeti. Prav tako je pomembna naravnanost človeka.

Za Konfucija je bilo najpomembnejše to, da se človek trudi postati najboljša različica sebe – kajti, če nam iz sebe uspe narediti dobrega človeka, nas bodo ljudje po vsem svetu ljubili in spoštovali kot brata.

Ker se je v življenju nemogoče ogniti obžalovanjem, je izredno pomembno to, kakšen odnos imamo do njih.

Junzi je brez žalosti in strahu.

Konfucij je imel za plemenitega človeka tistega, ki ne trpi, ki nima dvomov in ki ga ni strah. Kot pravi duhovni vodja je priznal, da teh stvari sam nikoli ni dosegel – da ne trpi, ne dvomi in da ga ni strah.

Več kot zanimiva knjiga za vse, ki vas zanima, da bi postali najboljša različica sebe. Ki vas zanima nov in boljši svet.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
8 shares