Konfucij iz srca, Yu Dan

Starodavna modrost za današnji svet

Pred več kot dva tisoč petsto leti so učenci misleca in filozofa Konfucija zapisali vse drobce in razpršene delce o njegovem življenju in učenju, kar so jih mogli najti. Te zapise, ki temeljijo na zapiskih predavanj, so zbrali in uredili. Pozneje so postali to, kar danes poznamo kot Konfucijeve Pogovore.

Yu Dan jih v tej knjigi predstavi v kontekstu moderne družbe.

Resničen učitelj po Konfuciju ne ošteva svojih učencev, niti jim ne govori, naj ne delajo tega ali onega. To se dogaja takrat, ko učitelj ni titso, kar bi moral biti. Resnično odličen učitelj mirno izmenjuje mnenja z učenci, dokler skupaj ne spoznajo, kako naj delujejo, da bi se sfere neba, zemlje in človeštva skupaj razvijale in bohotile.

Sproščeni, lagodni, samozavestni duh ter zmerna spoštljiva naravnanost sta tisto, k čemur bi morali stremeti vsi.

Beseda junzi, ki se v Pogovorih večkrat ppjavlja, opisuje njegovega idealnega človeka, kakršen lahko postane sleherni od nas, pa naj je reven ali bogat. Na Kitajskem to besedo še danes uporabljajo kot merilo za osebno integriteto, ko rečejo, da je neki človek pravi junzi. Junzi nekako označuje besedo plemenit.

Bistvo Konfucijevi naukov je mogoče strniti v dve besedi: zvestoba in strpnost. Poleg teh dveh besed pa je izredno pomembna ideja dobrohotnosti, kar pomeni ljubiti ljudi. Medtem ko s strpnostjo misli na to, da ne smeš siliti ljudi, da naredijo nekaj proti svoji volji, ti pa ne smeš delati stvari, s katerimi bi prizadel druge. Konfucij seveda veliko omenja tudi modrost, ki pomeni, da poznaš druge ljudi, da si jih sposoben razumeti. Prav tako je pomembna naravnanost človeka.

Za Konfucija je bilo najpomembnejše to, da se človek trudi postati najboljša različica sebe – kajti, če nam iz sebe uspe narediti dobrega človeka, nas bodo ljudje po vsem svetu ljubili in spoštovali kot brata.

Ker se je v življenju nemogoče ogniti obžalovanjem, je izredno pomembno to, kakšen odnos imamo do njih.

Junzi je brez žalosti in strahu.

Konfucij je imel za plemenitega človeka tistega, ki ne trpi, ki nima dvomov in ki ga ni strah. Kot pravi duhovni vodja je priznal, da teh stvari sam nikoli ni dosegel – da ne trpi, ne dvomi in da ga ni strah.

Več kot zanimiva knjiga za vse, ki vas zanima, da bi postali najboljša različica sebe. Ki vas zanima nov in boljši svet.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
10 shares