Neizmeren pogum, Brene Brown

Pogum in ranljivost sta bistvena. Da živiš svoje življenje iz srca.

Ni kritik tisti, ki šteje. Kaj šele tisti, ki s kavča obsoja tistega, ki mu ni uspelo. Kaj bi lahko storil bolje. In česa ne bi smel storiti.

Vse pohvale in resnična čast gre tistim, ki si upajo vstopiti v areno. Ki so umazani od prahu, polni ran. Ki padajo. In se pobirajo. Pred očmi drugih. Ki vztrajajo.

Si ti ta?

“Življenje z vsem srcem je način življenja, ki izhaja iz občutka lastne vrednosti. To pomeni, da krepimo pogum, sočutje in medsebojno povezanost, da zjutraj ko se zbudimo, lahko pomislimo: “Ne glede na to, kaj storim danes in koliko ostane nestorjenega, sem dovolj.”

In kaj je skupnega vsem tistim, ki živijo z vsem srcem?

R A N L J I V O S T.

“Ranljivost je jedro, srce in sredica najpomembnejših človekovih izkušenj.”

Avtorica najprej spomni, da živimo v kulturi pomanjkanja, iz tega pa izpelje veliko pisanega razmisleka o tem, kaj je ranljivost, kaj pomeni sramotenje in zakaj nas je strah. Naša kultura pomanjkanja nas odtujuje, dela nas prestrašene, zagrenjene, kjer se samo še prepiramo. Nasprotje temu pa je življenje z vsem srcem. Bistvo tega življenja sta ranljivost in občutek lastne vrednosti. Soočenje z negotovostjo, izpostavljenostjo, čustveno tveganje in zavedanje, da sem dober takšen, kakršen sem.

Pisateljica v nadaljevanju dodobra obdela področje ranljivosti, pri čemer takoj razbije vse mite o njej. Ranljivost ni šibkost, je moč. Razdela sramotenje in sram ter pove, da moramo za dobro življenje postati aboslutno neprebojni za sram.

Nujna knjiga za spremembe na bolje. In povem vam, v njej sem uživala sleherno sekundo.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares