Vzgoja po dansko, Jessica Joelle Alexander in Iben Dissing Sandahl

Danci so med najsrečnejšimi narodi na svetu. Kljub visokom davkom in večmesečni temi.

Američanka Jessica ni razumela, kaj delajo Danci, da so njihovi odnosi z otroki preprosto veliko boljši, kot pri Američanih. Kje je razlog, da so Danci že štirideset let med najsrečnejšimi narodi na svetu?

“Danska filozofija starševstva in njihov način vzgoje obrodita zelo pomembne sadove: trdožive, čustveno trdne, srečne otroke, ki odrastejo v trdožive, čustveno trdne in srečne odrasle, ki ta način vzgoje prenašajo naprej. In tako iz roda v rod.”

Avtorici sta ugotovili, da je prvi korak prepoznavanje lastnih privzetih nastavitev. Vsak narod ima v svoji kulturi vzorce in načine, kako so otroci umeščeni v družbo. To je okvir znotraj katerega delujemo, ta okvir pa tudi določa, kaj naj bi počeli, kako, kaj velja za sprejeto, in kaj ne. Poleg tega so sila pomembne še lastne privzete nastavitve, ki jih podedujemo od svojih staršev. So kot softver. So nastavitve, h katerim se zatečemo takrat, ko nam popustijo živci, ko smo utrujeni, ko smo pod stresom. Prepoznamo jih takrat, ko se slišimo reči nekaj, česar nočemo, in ko naredimo nekaj, česar nočemo. Globoko v sebi seveda vemo, da obstaja veliko boljši način kot ta. Zato je nadvse pomembno, da si temeljito pogledamo svoje privzete nastavitve in jih prerešetamo.

“Včasih pozabimo, da starševstvo, podobno kot ljubezen, ni nekaj, kar pride samo od sebe.”

Spremembe na bolje: Prosta igra. Pristnost. Preokvirjanje. Poglobljena empatija. Proč z ultimati. Povezanost in hygge. Nujne stvari, ki delajo danske otroke srečnejše. V knjigi so zelo dobro opisane, tako da z njimi lahko začnemo nemudoma. Vsi ti načini so zelo dobri tudi za nas, četudi nimamo otrok, zato to knjigo priporočam vsem, ki se želite spremeniti na bolje.

Avtoritarni, avtoritativni, permisivni in neodzivni starši. Zakaj so drugi najboljši.

“Čutimo to, kar mislimo.”

Kako privzgojimo odgovornost?

Ob vsakem poglavju imamo še dobre nasvete, sama pa naj zapišem naslednje:

Nasveti za preokvirjanje:

  1. Bodite pozorni na lastno negativnost
  2. Vadite preokvirjanje
  3. Uporabljajte manj omejujoč jezik
  4. Preizkusite jezik eksternalizacije; ločite dejanja od osebe!
  5. Otrokovo zgodbo spremenite v bolj ljubečo
  6. Uporabljajte prijaznejši jezik
  7. Uporabljajte humor

 

Sama nekaj časa vadim po tej knjigi in po nasvetih iz knjige Najstniki, ki jo je napisala hrvaška avtorica Ana Kandare. Moram reči, da se vidi tako moj kot tudi otrokov napredek. 🙂

Knjiga, ki jo nadvse priporočam! Za odnos do sebe in odnos do drugih, tudi do otrok.

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
158 shares