Skrivnostne solidarnosti, Pascal Quignard

Dovolj imam, da me potrebujejo.

Kaj ni to sreča?

Dovolj imam služenja.

Claire, nenavadna ženska okoli štiridesetih let. Netipična ženska v tako tipični porazdelitvi vlog sodobne družbe. Zanimiva. Posebna. Mati, ki ne mara svojih otrok, ravno tako ni ustvarjena, da služi svojemu možu. Odide v svoj rodni kraj. In tam zaživi precej nenavadno, a tako razumljivo normalno življenje. Uspelo ji je, kar uspe redkim. Posluša samo sebe. Kljub velikim odstopanjem od tega, kar družba pojmuje za normalno, jo imajo ljudje, s katerimi živi v skupnosti, radi. Suha, visoka ženska, ki je vse dni samo hodila. Raje od mestnih avenij je imela blatne poti. Ni prenesla zaprtih prostorov, v njih jo je zajela tesnoba. Težko je spala pri zaprtih vratih. In raje je gledala stvari v živo, spominov ni prenašala, zato nikoli ni hodila v kino.

Simon. Lekarnarjev sin. Njena edina ljubezen. Ljubi jo. Ljubi ga. Povsem življenjska zgodba. Daleč od romantiziranih idealov. A vseeno tako pristna, da boli. Boli od sreče. Zadovoljstva. Bila je izpolnjena, četudi se na pogled ne zdi tako. Gospa Ladon. Claire je sirota. Tragična odločitev njenega očeta, da se pokonča skupaj s svojimi otroki pusti posledice. Bralec povsem razume Claire. Brat Paul. Edini pravi prijatelj in zaveznik.

“Vem, da mi je bilo zoprno, ker sem bila sirota, in da mi je bilo hkrati zoprno živeti v skupnosti. Nisem prenašala, da se moram podrejati moževim ukazom in zahtevam obeh hčerk. Ampak kljub temu ne vem, če res rada živim sama. Mislim, da se poskušam prepričati, da rada živim sama.”

Malce drugačen način  pripovedovanja, izvrstna zgodba. Trpka, življenjska, težka, lahka. Vznemirljiva. Pomirjujoča.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnosi doma in na delovnem mestu ter v ljubezenskih partnerstvih. Komunikacija. Odnos do sebe, ki je prvi. Zagovornica počasnega življenja in promotorka dobrega počutja ter duševnega zdravja. Strastna knjigoljubka, ki prisega tudi na terapijo prek knjig. Knjige so bile ob meni ves čas, ko sem bila sama, tudi v najbolj temnih trenutkih življenja. In prisegam nanjo, na ljubezen. V mojem srcu in med nama. Med nami. Moje vodilo: moč je v nas samih. Le odločiti se moramo. Ne pozabi, moč je v tebi. V nikomur drugemu. Zmagovalci so bojevniki, ki se po padcu vedno dvignejo. Drugih zmagovalcev ni.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares