Varuh v rži, J. D. Salinger

Genialna pripoved. Pripovedovanje iz notranjosti. Brez dlake na jeziku. Sila zabavno. In resnično.

Brali smo ga za maturo. Pa tudi če smo ga, se ga splača prebrati še enkrat, ker ga boste zagotovo razumeli drugače.

Knjigo priporočam vsakomur, saj je zelo hecno, da zgodbo kot nek notranji monolog, ki se seveda nanaša na okolje, traja pa nekaj dni, pripoveduje za mene trezen, pronicljiv, inteligenten, sočuten in subtilen šestnajstletnik, ki pa ga, verjetno ravno zaradi njegovega dojemanja sveta in dogodkov ter ljudi, ‘obsodijo’ na pogovore s psihoanalitikom. A ravno ta mladenič je prav tisti, ki se tam ne bi smel znajti, če vprašate mene.

Če ga še niste brali, vam več ne povem, za boga svetega pa vas tudi prosim, da ne brskate za opisi, ker se boste prikrajšali za izjemno zabavno, lepo, subtilno in tudi rahlo žalostno branje. Kar pa je, iskreno rečeno, gromozanska škoda.

 

Vzemite ga v roke. Salingerja. Verjemite mi na besedo. Splača se.

 

Damjana Bakarič

 

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
23 shares