O novem priimku, Elena Ferrante

Druga knjiga cikla štirih daljših Neapeljskih romanov.

Po Genialni prijateljici logično nadaljevanje. Ferrantejeva je mojstrica. Tako ali drugače. Bralec se ne more upreti njenemu toku pripovedovanja, čeprav se zdi, kot da gre za snov, ki bi jo lahko umestili med provincialna obrekovanja. A zadaj premore toliko človeške globine tako v vsej človeški bedi kot tudi v tistih redkih sekundah človeškega sijaja.

Lilino in Elenino prijateljstvo je opisano brez olepšav in dlak na jeziku. Padci in vzponi. Mali in veliki. Na koncu spoznaš, da smo vsi eno. In nihče ne bo s tega sveta odšel živ ali bogat, temveč gol in brez vsega.

O neizraženih talentih. Okolju, ki tlači. Duši. Omejuje. In o priučenih talentih. O dveh različnih, a enakih. O različnih svetovih z enakimi konci.

“Lila se običajno ni menila za sovražnost, ki je rasla okrog nje, posvetila se je svojemu novemu delu. In prodaja je kmalu poskočila. V trgovino so zahajali ljudje zaradi nakupa, pa tudi zato, da so poklepetali z lepo mlado žensko, ki je bila sijajna sogovornica, ki je imela med čevlji razstavljene knjige in te knjige tudi brala, ki je skupaj z bistroumnimi besedami delila tudi čokoladne bombone in za katero se ni niti malo zdelo, da želi odvetnikovi ženi, inženirjevim hčerkam, novinarju časopisa Il Mattino, mlademu ali staremu gizdalinu, ki je zapravljal čas in denar v klubu, prodati čevlje Cerullo ali Solara, prej je kazalo, da jih želi povabiti, naj si oddahnejo na kavču ali v naslanjaču in z njo pokramljajo o tem in onem.”

Virtuozna Ferrantejeva seveda konča tako, da se bralcu naježi koža in si nemudoma zaželi nadaljevanje, branje tretjega dela Neapeljskega cikla štirih.

 

Damjana Bakarič

 

 

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares