Motiv, Javier Cercas

Alvaro je po duši pisatelj, dela v nekem pravniškem podjetju. Sila si želi napisati roman, a sam v sebi nima dovolj navdiha in pogona, da bi zmogel črpati zgolj iz lastne domišljije. Tako pride na idejo, da bi si pomagal najprej s hišnico stanovanjskega bloka, v katerem živi, dan za dnem pa se vse bolj in bolj zapleta tudi s svojimi sostanovalci. Tako se zgodi, da s hišnico, ki se mu gnusi, večkrat spi.

Alvaro je tiste vrste človek, ki je do svojega cilja pripravljen iti prek trupel. Dobesedno. Nima vesti ne empatije. Zanima ga le on sam in seveda njegov cilj; roman. Tako njegovi sosedje nevede postanejo protagonisti romana, on sam pa jih napeljuje k  različnim dejanjem. Tudi grozovitim. Sam se polasti prav vseh načinov, da bi dosegel svoje.

Tako se vse bolj zapleta v življenja svojih sosedov, da skorajda zameša domnevno realnost s fikcijo v romanu. Manjka mu domišljije, strast po pisanju pa ga dobesedno spravi v takšno nevarnost, da bo okrivljen umora. To ve, a ne zmore odnehati. Ne zmore si pomagati.

Kratka zgodba za vse tiste, ki nimate časa, pa vendar radi berete zahtevnejšo literaturo.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
22 shares