Eleanor & Park, Rainbow Rowell

Kaj nama steče?

“Nekaj že. To, kar imava. Glej, pred nekaj minutami si mi rekla, da me pogrešaš. In mogoče je bilo sploh prvič, da nisi zvenela sarkastično ali zadržano. Ali kot bi me imela za idiota. Zdaj pa vpiješ name.”

Precej resnična zgodba o dveh mladostnikih. Eleanor in Park. Ona iz disfunkcionalne družine, kjer ne pozna varnosti, topline doma, ne ljubečnosti. Prestrašena mama. Lepotica, ki se ne ceni, zato vztraja z moškim – očimom, ki je nasilen do nje in do otrok, najbolj pa do Eleanor. Zato se Eleanor ne sprejema. Ne mara se. Ne zaupa si. Misli, da ni dovolj dobra.

On iz ljubeče družine, kjer si mama in oče ljubezen še zmeraj izkazujeta vsak dan. Lahko bi rekli, da ima Park  vse. In lahko bi si mislili, da Park zaradi tega ne bo sposoben razumeti tistih, ki nimajo ničesar.

Pa ni tako.

Park se zaljubi, kljub temu, da je Eleanor ‘problematična’ punca. Vztraja. Je z njo v najtežjih trenutkih in tudi takrat, ko ne razume, zakaj joče, zakaj je jezna, in zakaj ga ves čas odriva stran. On ostaja.

Resnična zgodba o dveh pogumnih mladostnikih. Ki se ne vdata. Zgodba, iz katere bi se morali učiti vsi.

 

“Ampak midva sva odgovorna…”, je blago šepnil. “Midva sva odgovorna, da tega ne bova izgubila.”

Ja, midva sva odgovorna, dragi moj, da ne izgubiva tega, kar imava. Nihče drug. 😉

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares