Zdrave misli, zdravo življenje – Walter Riso

“Nič ne upravičuje trpljenja po nepotrebnem.”

Misli so glavni krivec za naše trpljenje. Prav tako je s prepričanji. Oklepamo se prepričanj, četudi vemo, da so škodljiva, neučinkovita, napačna ali celo popolnoma zgrešena. Četudi nam v obraz butajo dokazi, ki nasprotujejo našim prepričanjem. Ljudje zelo težko spremenimo svoja prepričanja in tu je izvor našega trpljenja in oteženega življenja.

Kaj lahko storimo?

Prevetrimo naša prepričanja in vzorce ter misli, ki izhajajo iz njih. Neusmiljeno jim poglejmo v oči, brez krink in samoprevar, v katerih smo ljudje tako brilijantno dobri. Prenehajmo lagati samim sebi. Naučimo se izgubljati.

“Vse sodobne psihološke raziskave kažejo: če bi mislili bolje, bi delovali bolje.”

Ljubezen in razum sta motorja človečnosti. Sovraštvo in nerazumnost sta sili razčlovečenja, nadzorovanja in zaostalosti. Naše misli se najprej upirajo spremembam. Naše misli so lene, ohranja jih predstava o lastni podobi in močno so nagnjene k samoprevari. Človek je sposoben ustvariti povsem svoj svet in se zapreti vanj. Tako živimo ujeti v neskončen notranji dialog, kamor zunanja stvarnost nima vedno vstopa. Misli so sila sebične in za vsako ceno iščejo preživetje, tudi če to pomeni obstati v najbolj nesmisleni nerazumnosti.

“Ko se prepričanja enkrat uskadiščijo v našem spominu, jih bomo branili na življenje in smrt, ne glede na to, kakšna so. Morda je to osnova človeške nerazumnosti.”

Izjemno dobra knjiga, da izvemo in spoznamo, kaj so misli, katere so nezdrave, kako jih nadomestimo z zdravimi ter kako spremenimo prepričanja, da bodo bolj v skladu z zunanjo stvarnostjo. Walter Riso že več kot trideset let dela kot klinični psiholog.

Nujno za rast.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
173 shares