Zdrave misli, zdravo življenje – Walter Riso

“Nič ne upravičuje trpljenja po nepotrebnem.”

Misli so glavni krivec za naše trpljenje. Prav tako je s prepričanji. Oklepamo se prepričanj, četudi vemo, da so škodljiva, neučinkovita, napačna ali celo popolnoma zgrešena. Četudi nam v obraz butajo dokazi, ki nasprotujejo našim prepričanjem. Ljudje zelo težko spremenimo svoja prepričanja in tu je izvor našega trpljenja in oteženega življenja.

Kaj lahko storimo?

Prevetrimo naša prepričanja in vzorce ter misli, ki izhajajo iz njih. Neusmiljeno jim poglejmo v oči, brez krink in samoprevar, v katerih smo ljudje tako brilijantno dobri. Prenehajmo lagati samim sebi. Naučimo se izgubljati.

“Vse sodobne psihološke raziskave kažejo: če bi mislili bolje, bi delovali bolje.”

Ljubezen in razum sta motorja človečnosti. Sovraštvo in nerazumnost sta sili razčlovečenja, nadzorovanja in zaostalosti. Naše misli se najprej upirajo spremembam. Naše misli so lene, ohranja jih predstava o lastni podobi in močno so nagnjene k samoprevari. Človek je sposoben ustvariti povsem svoj svet in se zapreti vanj. Tako živimo ujeti v neskončen notranji dialog, kamor zunanja stvarnost nima vedno vstopa. Misli so sila sebične in za vsako ceno iščejo preživetje, tudi če to pomeni obstati v najbolj nesmisleni nerazumnosti.

“Ko se prepričanja enkrat uskadiščijo v našem spominu, jih bomo branili na življenje in smrt, ne glede na to, kakšna so. Morda je to osnova človeške nerazumnosti.”

Izjemno dobra knjiga, da izvemo in spoznamo, kaj so misli, katere so nezdrave, kako jih nadomestimo z zdravimi ter kako spremenimo prepričanja, da bodo bolj v skladu z zunanjo stvarnostjo. Walter Riso že več kot trideset let dela kot klinični psiholog.

Nujno za rast.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnosi doma in na delovnem mestu ter v ljubezenskih partnerstvih. Komunikacija. Odnos do sebe, ki je prvi. Zagovornica počasnega življenja in promotorka dobrega počutja ter duševnega zdravja. Strastna knjigoljubka, ki prisega tudi na terapijo prek knjig. Knjige so bile ob meni ves čas, ko sem bila sama, tudi v najbolj temnih trenutkih življenja. In prisegam nanjo, na ljubezen. V mojem srcu in med nama. Med nami. Moje vodilo: moč je v nas samih. Le odločiti se moramo. Ne pozabi, moč je v tebi. V nikomur drugemu. Zmagovalci so bojevniki, ki se po padcu vedno dvignejo. Drugih zmagovalcev ni.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
173 shares