Ljubezen na terapiji, Veronika Podgoršek

Moram priznati, da sem malce podcenjevala tole knjigo, potem pa me je presenetila.

Prav neverjetno se zdi, kaj vse preživljamo ljudje v partnerstvih. Še nedavno se mi je zdelo, da imam le jaz takšne ali drugačne težave, seveda nepremostljive, a potem sem, ko sem dodobra preštudirala, ne prebrala, knjigo, spoznala, da smo ljudje v partnerstvih in ljubezni povsem izgubljeni.

Še takšnega modreca, racionalneža, inteligentneža ljubezen lahko spravi s tira.

Zakaj?

Ker, dragi moji, ne glede na to, kako obrnemo, in ne glede na vsa strokovna in ne vem kakšna mnenja, sta zaljubljenost in ljubezen precej iracionalni zadevi, pa če si to priznamo ali pa ne.

Da ne? Hm. Razumsko veste, da boste trpeli, a vas nekaj drugega vleče tja. Poskusili bi, ker verjamete, da se da. Dovolj nazorno? 🙂 Se mi je zdelo.

Dejstvo pa je neizpodbitno: za dobro življenje v dvoje je potrebno trdno delo. Delo, osredotočenost, prav vsak dan. Ne, ne. Ne mislim enkrat na pol leta. In ne, te predstave, ki jih imate v glavi, so ideali, ki ste jih ‘posneli’ nekje. Bodisi v reklamah, pravljicah ali filmih. Biti z nekom je delo. Je odrekanje. Je poslušanje. Je umetnost komunikacije. Je spoštovanje. In je zaupanje. Brez zadnjega, pojdite raje domov. Ne bo se vam izšlo.

Priporočam za vse, ki imate v glavi utvare ali pa nekakšne ostanke utvar. Romantiziranih predstav o parčkanju.

Divja, najprej nevšečna, a potem zelo zelo všečna vožnja.

Na branje.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
182 shares