Izgnanstvo, Ciler Ilhan

Neverjetno čudovite, senzibilne, trpke in globoke zgodbe o izgnanstvu. Iz države. Telesa. Življenja. Smrti. Duše.

Zgodbe, ki jih avtorica zloži v pet delov, nikogar ne bodo pustile ravnodušnega.

Izgnanstvo. Zločin. Maščevanje. Krik. Vrnitev.

“Danes zjutraj sem spoznala, da jok ni rešitev. Zobarju sem zašepetala na uho: Pridi, lepooki moj, bova sama svoja domovina.”

Globoke zgodbe, ki so bolj ali manj zmeraj pretresljive, so napisane z izjemnim občutkom avtorice, pa tudi prevajalke. Zgodbe, ki vsebujejo vrstice, ki jih bralec naravnost mora podčrtati. O njih razmišljati. Zgodbe, ki te presunejo, in bralca nikakor ne pustijo hladnega, čeravno se zdi, da se dogajajo v nekem oddaljenem, prav nič našem svetu. Vendar so tu. So del nas. Te zgodbe so mi.

Zgodbe, ki jih pripovedujejo tudi dojenčki, umrli in psi. Vsi smo pes, dojenček, umrla duša, zločin, zločinec, žrtev in maščevanje ter maščevani.

 

Knjiga opozori na to, da so večinoma sprejete stvari, grozovite. Predvsem pa, da se ne bi smele dogajati. Vendar tega avtorica ne zapiše niti v enem samem stavku.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares