Neroda, Alexandre Seurat

Resnična zgodba o tihem trpljenju otroka.

Roman se naslanja na pričevanja v medijsko razvpitem procesu Marine Sabatier, v katerem sta bila starša trpinčene deklice leta 2012 obsojena na tridesetletno zaporno kazen.

Gre za pretresljivo zgodbo, ki je pretresljiva še toliko bolj, ker je resnična. Trpljenje deklice. Knjiga je napisana tako, da o tem, kar se dogaja z malo Diano, pripovedujejo drugi. Njena učiteljica, stara mama, teta, brat, ravnateljica, policistka. List za listom se razgalja krutost ljudi, ki ne naredijo tistega, kar bi morali. Družba in sistem sta polna zločincev. Bralca popolnoma šokira, kako so profesionalci v resnici nesposobni prepoznati patologijo staršev. Vsi verjamejo temu, kar želijo videti. Njuni prijaznosti, nasmeškom, umirjenosti. A v resnici gre za hudo manipulacijo. In verjamejo zato, ker je laže. Čuti jim pripovedujejo, da je nekaj narobe. Hudo narobe. A ne reagirajo ustrezno.

Diana je polna modric. Udarcev. Njeno telo šepa. Diana je po koži ožgana.

Večkrat je ni v šolo. Kljub pogovorom s starši, učiteljem in ravnateljici ne uspe pripeljati primera pred ustrezne organe. Zaradi nasmehov na obrazih Dianinih staršev. Umirjenosti. Manipulacije. Kljub dejtvu, da Dianin oče laže, ko navaja ime bolnišnice, kjer naj bi se Diana zdravila, v šoli ne storijo ničesar. Hodijo kot mačke okoli vrele kaše in sodelujejo v igri hinavščine. Deklica umira. Vendar nikomur ni dovolj mar zanjo.

Čemu institucije, če ljudje v njih ne opravljajo dela, ki bi ga morali?

Nujno branje za vsakogar med nami. V takšnih primerih postane jasno, na katerem stopnju zavedanja smo, ter to, kaj vse moramo spremeniti, da se takšne stvari ne bi dogajale.

Ne, ko pridete do konca, se ne boste počutili dobro. Vendar se lahko zgodi, da boste začeli delati bolje.

 

 

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares