Imeti ali biti, Erich Fromm

V knjigi se avtor posveča užitkarstvu, človeški sebičnosti in nesebičnosti. V zadnjem delu knjige pa obdela stisko sodobne družbe in možnosti o tem, kako bi jo lahko premagali.

Industrijska doba in potrošniška miselnost sta obujali velike obete, ki pa so se izjalovili in nas pravzaprav duševno pretresli.

Fromm poudarja, kar tudi sami že lep čas vsakodnevno čutimo na svoji koži, da neomejeno izpolnjevanje želja ne prinese blaginje, ne sreče, in ne popolnega užitka. Sanje, da bomo postali neodvisni gospodarji svojih življenj, so se razbinile, ko smo se vedno bolj začeli zavedati, da smo le prahec, majhni drobci v velikem sistemu kolesja, ki ga vodi (hm, ali pa tudi ne) peščica ljudi.

Še huje! Naše misli, čustva in okuse pa oblikujejo tisti, ki vladajo, industrija ter mediji.

Propad med bogatimi in revnimi je vse večji.

Izjalovitev obetov, tako Fromm, pa je bila v industrijski sistem vgrajena še z dvema psihološkima predpostavkama.

Prva je ta, da je smisel življenja sreča, se pravi največje uživanje, opredeljeno kot zadovoljitev vsakršne želje ali osebne potrebe človeka. Druga pa je ta, da samoljubje, sebičnost in pohlep vodijo k slogi in miru.

Obe predpostavki sta hudo napačni, teoretska razglabljanja pa so pokazala, da uživaštvo nikakor ne more pripeljati do sreče.

 

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
80 shares