Bog pomagaj otroku, Toni Morrison

Hladna mati nikoli ne bo drugačna.

Bride ima vse. Vsaj to bi si mislil nekdo, ki ni sposoben globje razmišljati, nekdo, ki ne vidi prav veliko. Je lepa, pametna, sposobna. Ravnokar je ustvarila svojo lastno linijo v kozmetičnem podjetju. Pravzaprav je s svojo črno poltjo in belimi oblekami osupljivo lepa. Magična. Življenje teče.

“Ti nisi ženska, kakršno hočem.”

S temi besedami jo zapusti njen fant Booker. Pa tako lepo sta se imela. Bride ne more razumeti. Dobro, lepo na površinski ravni, ker do pravega razcveta odnosa sploh ni moglo priti, saj sta ju omejevala neskončen strah in nezaupanje z obeh strani. Vednar se čuti, da zadaj nekaj je. Da je morda vredno. In če je kanček možnosti za resnično ljubezen, potem greš za tem.

V istem času izpustijo iz zapora kaznjenko Sofio, ki je bila obsojena spolne zlorabe. Bride je bila ključna priča, saj je kot deklica s svojim prstom dala piko na i, ko je pokazala v smeri Sofie. Vendar je bilo vredno. Mama se je je od tistega dne dotikala. In deklica Bride bi za to naredila vse. Zdaj Bride čaka pred zaporom. Da se ji odkupi. Zaradi občutka krivde. A namesto tega skoraj izgubi življenje.

Dva dogodka zaradi katerih obrne hrbet svojemu življenju.

Mora izvedeti, zakaj jo je zapustil, zato gre za njim. Lažnivi svet še bolj lažnivih prijateljev zapusti za seboj. Ne pojasnjuje. Vmes se ji domnevna prijateljica polasti položaja v podjetju. Tudi prav.

Kam vodi materinska hladnost? Kaj vse je odrasel, ki je kot otrok bil zavržen in neljubljen, pripravljen storiti za kanček ljubezni in priznanja, da je vreden, da nekaj pomeni. Njegovo življenje mine v tem znamenju. V znamenju materine zavrženosti. Ne, nekatere matere se ne spremenijo nikoli. Pozabite.

Najde ga. In na poti iskanja spozna prijateljico. Pravega človeka. Ko sta si z Bookerjem pripravljena priznati resnico, začutita, da se lahko sprostita. Da sta varna drug z drugim. Da se ne potrebujeta bati, bojevati, ubiti. Temveč, da si lahko ustvarita varen odnos, v katerem zasije ljubezen.

Mati Sweetness je prepričana, da je vse življenje delala prav, ko je bila do hčere kruta. Pač, ni se je mogla dotikati, če je bila tako preklemansko črna! Veste, kaj je to pomenilo takrat? Če si bil tako črn kot Bride, si si zaslužil, da te zbrcajo, poteptajo in zavržejo. Tudi oče ju je pustil. Mamo in to svojo črno hči.

Knjiga, ki da misliti. Ki da slutiti, kaj je travma. In ki da zelo dobro vedeti, kaj je zlobna mati, ki ni sposobna nikakršne ljubezni.

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
88 shares