Bog pomagaj otroku, Toni Morrison

Hladna mati nikoli ne bo drugačna.

Bride ima vse. Vsaj to bi si mislil nekdo, ki ni sposoben globje razmišljati, nekdo, ki ne vidi prav veliko. Je lepa, pametna, sposobna. Ravnokar je ustvarila svojo lastno linijo v kozmetičnem podjetju. Pravzaprav je s svojo črno poltjo in belimi oblekami osupljivo lepa. Magična. Življenje teče.

“Ti nisi ženska, kakršno hočem.”

S temi besedami jo zapusti njen fant Booker. Pa tako lepo sta se imela. Bride ne more razumeti. Dobro, lepo na površinski ravni, ker do pravega razcveta odnosa sploh ni moglo priti, saj sta ju omejevala neskončen strah in nezaupanje z obeh strani. Vednar se čuti, da zadaj nekaj je. Da je morda vredno. In če je kanček možnosti za resnično ljubezen, potem greš za tem.

V istem času izpustijo iz zapora kaznjenko Sofio, ki je bila obsojena spolne zlorabe. Bride je bila ključna priča, saj je kot deklica s svojim prstom dala piko na i, ko je pokazala v smeri Sofie. Vendar je bilo vredno. Mama se je je od tistega dne dotikala. In deklica Bride bi za to naredila vse. Zdaj Bride čaka pred zaporom. Da se ji odkupi. Zaradi občutka krivde. A namesto tega skoraj izgubi življenje.

Dva dogodka zaradi katerih obrne hrbet svojemu življenju.

Mora izvedeti, zakaj jo je zapustil, zato gre za njim. Lažnivi svet še bolj lažnivih prijateljev zapusti za seboj. Ne pojasnjuje. Vmes se ji domnevna prijateljica polasti položaja v podjetju. Tudi prav.

Kam vodi materinska hladnost? Kaj vse je odrasel, ki je kot otrok bil zavržen in neljubljen, pripravljen storiti za kanček ljubezni in priznanja, da je vreden, da nekaj pomeni. Njegovo življenje mine v tem znamenju. V znamenju materine zavrženosti. Ne, nekatere matere se ne spremenijo nikoli. Pozabite.

Najde ga. In na poti iskanja spozna prijateljico. Pravega človeka. Ko sta si z Bookerjem pripravljena priznati resnico, začutita, da se lahko sprostita. Da sta varna drug z drugim. Da se ne potrebujeta bati, bojevati, ubiti. Temveč, da si lahko ustvarita varen odnos, v katerem zasije ljubezen.

Mati Sweetness je prepričana, da je vse življenje delala prav, ko je bila do hčere kruta. Pač, ni se je mogla dotikati, če je bila tako preklemansko črna! Veste, kaj je to pomenilo takrat? Če si bil tako črn kot Bride, si si zaslužil, da te zbrcajo, poteptajo in zavržejo. Tudi oče ju je pustil. Mamo in to svojo črno hči.

Knjiga, ki da misliti. Ki da slutiti, kaj je travma. In ki da zelo dobro vedeti, kaj je zlobna mati, ki ni sposobna nikakršne ljubezni.

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
88 shares

Išči po koledarju

marec 2017
P T S Č P S N
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031