Besede nad oblaki, Evald Flisar

“Ni hujšega maščevanja, kot je odpuščanje.”

Z gospodom Flisarjem sva imela dober let, dobro potovanje. Prisluškovala sem 18 pogovorom, ki so me prisilili v razmišljanje o človekovi naravi. Resnica, ki boli, laži, ki bolijo še bolj, pozabljene vse vrednote, ki so kdaj koli kaj pomenile. Soočenje z najhujšimi tabuji, ko mama zapusti otroka zaradi drugega.

Letela sem s Singapore Airlines 2191 iz Londona v Singapur. In ves čas so me potniki hecali z mislimi o tem, da ne bomo pristali, ker nas bo razneslo v zraku ali pa se bomo raztreščili na zemlji. Čeprav sem vedela, da bom pristala. Skupaj z njimi. Nisem pa vedela tega, ali bo pristanek varen.

Izvedela sem precej o letalskem potniškem prometu – priznam, nekatere številke so me presenetile.

In v nekaterih bolj, v drugih manj, pa sem vendarle uživala v človeških zgodbah. Avtor se je dotaknil vseh pomembnejših tem. Psihologija, širina duha, morala, laži, manjšina, ljubezen mater do svojih otrok, laži med zakonci, laži med ljudmi, ki zares ne poznajo meja. Maske, ki padajo. Ki so krute in tako absurdne, da se ti človeška rasa zasmili. Ego, filozofija, uničujoča novodobna družba in reduciranje človeka na manj kot nič. Dialog ostarelih staršev, ki se nanaša na njuna otroka. Brez ljubezni. Niti ena zgodba ne vsebuje pristne ljubezni. Ne do sebe, ne sveta, ne do drugega človeka. Neskončna človeška žalost in odtujenost ki se kaže v večjem številu samomorov, kot pa nam je dovoljeno vedeti. Ves svet je le še citat nekoga. Že dolgo nismo ustvarili ničesar novega.

“Ko se na svetu pojavi pravi genij, ga prepoznate po tem, da se vsi bedaki združijo proti njemu.”

In moj najljubši del:

“V vsakem do nas je majhno zrno, iz katerega lahko vzklije modrost. Ampak tega nas je strah, zato gremo študirat in zrno zasujemo z znanjem drugih ljudi. Zato se na pamet naučimo tisoč citatov in se odpravimo na drugi konec sveta, da bi, bolj sebi kot drugim, dokazali, kako izobraženi smo. In tisto zrno modrosti v nas pod težo tujega znanja počasi odmre. In potem smo ob vsej svoji pameti samo še nespametni.”

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares