Agresivnost, Jesper Juul

“Jesper Juul nam zelo neposredno pokaže, v kako hudih zmotah smo, ko beseda nanese na pojmovanje agresije.”

Razbije močno zakoreninjeno miselnost, da je agresija negativna, nekaj slabega, in da je treba vse agresivneže spraviti čim dlje stran in jih hudo kaznovati.

Ne. Dragi moji, motite se. Tudi sama sem isto zapisala v svoji knjigi Na tesnobi. Brez agresije ne bi imeli partnerja, ne službe, novinarji ne bi vrtali po umazanijah, jaz pa ne bi napisala knjige, zjutraj ne bi tekla, nikakor pa ne bi moški nikoli osvajali. Vendar govorimo o konstruktivni agresiji. Ki je dobra, ker omogoča življenje in razvoj.

 

Destruktivna agresija pa ni dobra.  Je nasilje nad ljudmi in stvarmi.

 

Ko se srečamo z agresivnim otrokom ali agresivnim odraslim, se moramo vedno vprašati, kaj je vzbudilo v njem takšna čustva, to agresijo. Jesper trdi, da je za agresijo vedno krivo to, da nam ljudje, ki jih imamo radi, ne priznavajo naše vrednosti.

In pomislite, kaj naredimo z agresivnimi otroci? Najprej jih naderemo ali celo kaznujemo, s tem jih še bolj zabijemo in jim zagotovo potrdimo to, da za nas niso vredni. In potem jih na tak način obravnavajo še v šoli in v raznih institucijah, pri psihologih, in tako naprej.

Kakšno sporočilo dobi otrok ali mladostnik?

Poleg tega, da ni vreden, dobi še sporočilo, da z njim nekaj ni v redu, da se ne odziva na pravi način, in da je on tisti, ki je problematičen. Pomislite, v kakšnega odraslega ta oseba zraste….V takšnih primerih ravnajo narobe vsi odrasli, od staršev, učiteljev do psihologov in strokovnjakov različnih institucij.

 

Knjiga za vse, ki si želite zares razumeti, kaj je agresija in kako pravilno delati z njo.

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
7 shares