Agresivnost, Jesper Juul

“Jesper Juul nam zelo neposredno pokaže, v kako hudih zmotah smo, ko beseda nanese na pojmovanje agresije.”

Razbije močno zakoreninjeno miselnost, da je agresija negativna, nekaj slabega, in da je treba vse agresivneže spraviti čim dlje stran in jih hudo kaznovati.

Ne. Dragi moji, motite se. Tudi sama sem isto zapisala v svoji knjigi Na tesnobi. Brez agresije ne bi imeli partnerja, ne službe, novinarji ne bi vrtali po umazanijah, jaz pa ne bi napisala knjige, zjutraj ne bi tekla, nikakor pa ne bi moški nikoli osvajali. Vendar govorimo o konstruktivni agresiji. Ki je dobra, ker omogoča življenje in razvoj.

 

Destruktivna agresija pa ni dobra.  Je nasilje nad ljudmi in stvarmi.

 

Ko se srečamo z agresivnim otrokom ali agresivnim odraslim, se moramo vedno vprašati, kaj je vzbudilo v njem takšna čustva, to agresijo. Jesper trdi, da je za agresijo vedno krivo to, da nam ljudje, ki jih imamo radi, ne priznavajo naše vrednosti.

In pomislite, kaj naredimo z agresivnimi otroci? Najprej jih naderemo ali celo kaznujemo, s tem jih še bolj zabijemo in jim zagotovo potrdimo to, da za nas niso vredni. In potem jih na tak način obravnavajo še v šoli in v raznih institucijah, pri psihologih, in tako naprej.

Kakšno sporočilo dobi otrok ali mladostnik?

Poleg tega, da ni vreden, dobi še sporočilo, da z njim nekaj ni v redu, da se ne odziva na pravi način, in da je on tisti, ki je problematičen. Pomislite, v kakšnega odraslega ta oseba zraste….V takšnih primerih ravnajo narobe vsi odrasli, od staršev, učiteljev do psihologov in strokovnjakov različnih institucij.

 

Knjiga za vse, ki si želite zares razumeti, kaj je agresija in kako pravilno delati z njo.

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
111 shares