Človek, imej se rad! – Marijan Košiček

»Bilo bi naravno, če bi zadovoljevali svoje potrebe sebi v prid, to je tako, da smo pri tem res zadovoljni s seboj in s svojim življenjem.«

Knjigo sem prebrala ob njenem prvem izidu, pred tremi meseci pa sem jo zopet vzela v roke. Očitno mi je morala spet priti pod roke.

To je knjiga, ki te prisili, da se zamisliš nad preprostostjo resnice, nad tem, kako si po neporebnem zapletamo življenja, v resnici pa so pravila za lepo in kakovostno ter zadovoljno življenje zelo jasna.

Kaj je duševno zdrav človek po Košičku?

To je človek, ki je samozavesten, in ki je prijatelj sam s seboj. To je človek, ki ni obremenjen z nikakršno bojaznijo; ne boji se sebe, nima občutka manjvrednosti, ker zaupa svojim sposobnostim. Tak človek do ljudi ni zadržan, ne izogiba se globjega čustvenega stika z njimi, kajti on je drugo osebo pripravljen sprejeti z zaupanjem do nje in se ji je pripravljen čustveno odpreti. Ni ga strah pred nobeno vsebino življenja, kajti ima ga rad, ga sprejma takšno, kakršno je, in si prizadeva doživljati lepo in radostno plat življenja, kolikor je mogoče.

Tako kot Jorge Bucay tudi Košiček trdi, da je ravnanje sebi v prid popolnoma v redu. Zanj ravnanje sebi v prid nikakor ne pomeni biti sebičen. Človek, ki se ima rad, ki upošteva sebe in svoje potrebe, in je res zadovoljen z življenjem, upošteva tudi druge ljudi, se jim prilagaja, je sposoben z njimi sodelovati na enakopraven način, je sposoben imeti rad drugega človeka. Drugemu človeku ne moremo nuditi pozitivnih čustev, če jih nimamo do sebe! Zato zaključi, da pravi altruizem izhaja iz ljubezni do sebe.

V knjigi pa žal ugotavlja, da je zelo malo ljudi, ki znajo živeti tako, da znajo zadovoljevati svoje potrebe do takšne mere, da so dokaj zadovoljni z življenjem. Namesto, da bi ravnali sebi v prid, se vedemo v svojo škodo, to pa zbuja kronično nezadovoljstvo s seboj, ki se kaže v bolj ali manj stalni čustveni napetosti. Meni tudi, da če se ima človek rad, si bo čim bolj prizadeval izkoristiti lastno inteligenco, zato se bo vse življenje učil. Res pa je, da je treba vložiti ogromno duhovne energije in časa, da bi človek zadovoljil svoje čustvene potrebe. Mi pa tega časa, kakor vidim, nimamo. In to je žalostno. Da smo se pripravljeni odpovedati sebi zaradi denarja, materialniega obilja, hiš, statusev, in podobno.

Košiček spregovori tudi o nekrofilnih psihopatih.

To so zanj ljudje, ki so rablji človeštva, saj se bojujejo le za svojo moč ne glede na ceno. To so asocialne, nemoralne, do življenja globoko sovražne osebe, ki nimajo občutka za nobeno življenjsko vrednoto. Ker ne zanjo doživljati ničesar zares vrednega in lepega, so globoko v sebi na smrt zavistni tistim, ki to znajo. Zato jih sovražijo in mučijo, uničujejo, zatirajo – v sebi pa zaradi tega najdejo zadovoljstvo.

Jih poznate?

Majčkeni so lahko moberji, večji pa takšni kot je bil Hitler. Zelo poudarja sociabilnost človeka, katere temelj je čustveno sprejemanje samega sebe in prijaznost, mirnost, sproščenost do druge osebe. Če ne znamo biti sociabilni, pomeni, da smo skregani sami s seboj. Človek, ki sprejema drugega človeka, pa je do njega odkrit, dobrohoten, čustveno topel, pripravljen poglobiti razmerje z njim, če mu ta ponudi priložnost.

Sprejemate sebe in druge? Knjiga za vse, ki si želijo živeti bolje.

Marijan Košiček, psihoterapevt, je izdal okoli 30 knjig strokovnih knjig, nekatere med njimi so bile prave uspešnice. Človek, imej se rad! je doživela 5 ponatisov, prvič pa so jo izdali leta 1998.

 

Damjana Bakarič

 

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
251 shares

Išči po koledarju

januar 2017
P T S Č P S N
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031