5 najpogostejših obžalovanj pred smrtjo, Bronnie Ware

Izjemna knjiga, ki odkrije dragocenosti življenja z druge plati. Z umirajoče.

Pa vendar vsakodnevno pozabljamo na to, kako dragoceno je življenje, se ukvarjamo z nepomembnimi stvarmi, ljudmi, in se obremenjujemo zaradi nečesa, kar ni vredno sekunde našega dragocenega časa.

Izgubljamo živce zaradi ljudi in stvari, ki so resnično nepomembni. S tistimi, ki jih imamo radi pa ravnamo grdo, jih jemljemo za samoumevne.

Bronnie Ware je neverjetna, pravzaprav izjemna ženska, ki je v tej knjigi zapisala reči, ki jih običajni človek, ki nikoli ni skrbel za umirajoče, ne bi mogel, ne bi znal. Zaradi svojega lastnega trpljenja in bolečine je zapustila dolgočasno birokratsko službo kot uslužbenka banke, prodala vse, kar je imela, in se podala na pot po svetu, kjer je dobesedno živela iz rok v usta. A vedno ji je nekje uspelo najti prenočišče. In delo. Da je preživela. Ko je že mislila, da je na nitki in da bo morala nazaj, ji je življenje ponudilo roko. Osebno menim, da zato, ker jo je nagrajevalo za pogum, ki ga je imela, ko se je odločila, da gre po bistveno manj udobni, a svoji poti. Za seboj je pustila vse, kar je bilo varnega in se podala v neznano. Brez vira dohodka in kakršnega koli imetja! Si predstavljate ta pogum?

Po nekaj letih oskrbovanja starejših in umirajočih je našla pot do sebe in odpustila svoji družini. Osvobojena nesmiselnega in predvsem lažnega strahu je končno zadihala s polnimi pljuči.

Gre za neverjetno čutno, srčno, pretresljivo pripovedovanje avtorice, v katerem nas seznani tudi s tem, kako je, ko se srečamo s smrtjo in kaj so ji povedali umirajoči. Katere dragocenosti so delili z njo o življenju. Izvemo življenjske zgodbe umirajočih, njihove želje, ki jih nikoli niso uresničili. Izvemo vse o njihovih obžalovanjih, s katerimi nas svarijo, da ne bi storili podobno.

 

Po vrhu vsega pa nam je Bronnie podarila resnično čudovito knjigo, ki nas navdihne za spremembe na bolje.

 

Za vse, ki vas zanima več. Nora knjiga, nujna za branje.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
311 shares