5 najpogostejših obžalovanj pred smrtjo, Bronnie Ware

Izjemna knjiga, ki odkrije dragocenosti življenja z druge plati. Z umirajoče.

Pa vendar vsakodnevno pozabljamo na to, kako dragoceno je življenje, se ukvarjamo z nepomembnimi stvarmi, ljudmi, in se obremenjujemo zaradi nečesa, kar ni vredno sekunde našega dragocenega časa.

Izgubljamo živce zaradi ljudi in stvari, ki so resnično nepomembni. S tistimi, ki jih imamo radi pa ravnamo grdo, jih jemljemo za samoumevne.

Bronnie Ware je neverjetna, pravzaprav izjemna ženska, ki je v tej knjigi zapisala reči, ki jih običajni človek, ki nikoli ni skrbel za umirajoče, ne bi mogel, ne bi znal. Zaradi svojega lastnega trpljenja in bolečine je zapustila dolgočasno birokratsko službo kot uslužbenka banke, prodala vse, kar je imela, in se podala na pot po svetu, kjer je dobesedno živela iz rok v usta. A vedno ji je nekje uspelo najti prenočišče. In delo. Da je preživela. Ko je že mislila, da je na nitki in da bo morala nazaj, ji je življenje ponudilo roko. Osebno menim, da zato, ker jo je nagrajevalo za pogum, ki ga je imela, ko se je odločila, da gre po bistveno manj udobni, a svoji poti. Za seboj je pustila vse, kar je bilo varnega in se podala v neznano. Brez vira dohodka in kakršnega koli imetja! Si predstavljate ta pogum?

Po nekaj letih oskrbovanja starejših in umirajočih je našla pot do sebe in odpustila svoji družini. Osvobojena nesmiselnega in predvsem lažnega strahu je končno zadihala s polnimi pljuči.

Gre za neverjetno čutno, srčno, pretresljivo pripovedovanje avtorice, v katerem nas seznani tudi s tem, kako je, ko se srečamo s smrtjo in kaj so ji povedali umirajoči. Katere dragocenosti so delili z njo o življenju. Izvemo življenjske zgodbe umirajočih, njihove želje, ki jih nikoli niso uresničili. Izvemo vse o njihovih obžalovanjih, s katerimi nas svarijo, da ne bi storili podobno.

 

Po vrhu vsega pa nam je Bronnie podarila resnično čudovito knjigo, ki nas navdihne za spremembe na bolje.

 

Za vse, ki vas zanima več. Nora knjiga, nujna za branje.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
311 shares