Trikrat ob zori, Alessandro Baricco

»Človek se ne spreminja, vedno je tak, kot je bil v otroštvu.«

Baricco je mojster besed in zgodb. Njegovo pisanje je rahločutno, krhko, a vendarle globoko, življenjsko.

V romanu se moški in ženska srečata trikrat. Vsakokrat je prvič in zadnjič, med njima je starostno razmerje ob vsakem njunem srečanju drugačno. Enkrat sta odrasla oba, spet drugič je on otrok in ona odrasla, tretjič, ko je ona deklica in on starejši mož.

Malcolm in Pearsonova.

Med njima so ob vseh treh srečanjih duhoviti, iskrivi, globoki, zanimivi, radovedni dialogi, ki se bralcu usidrajo v srce, kjer mu zbudijo željo po tovrstnem medosebnem odnosu. Pomisliš, oh, da se ta knjiga vsaj ne bi končala.

V zgodbah se spletajo intenzivne vezi, v katerih ima glavno vlogo strast do biti, do življenja, ne glede na to, kakšno je v tem hipu.

Eden tistih romanov, kjer si človek zaželi biti tam, del njega, če ne drugega, vsaj kot nemi opazovalec.

Baricco sodi med najpopularnejše sodobne italijanske prozaiste, ki si je z deli, kot so Svila, Devetsto, Ta zgodba in Mr Gwyn pridobil svoje resnične privržence.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnosi doma in na delovnem mestu ter v ljubezenskih partnerstvih. Komunikacija. Odnos do sebe, ki je prvi. Zagovornica počasnega življenja in promotorka dobrega počutja ter duševnega zdravja. Strastna knjigoljubka, ki prisega tudi na terapijo prek knjig. Knjige so bile ob meni ves čas, ko sem bila sama, tudi v najbolj temnih trenutkih življenja. In prisegam nanjo, na ljubezen. V mojem srcu in med nama. Med nami. Moje vodilo: moč je v nas samih. Le odločiti se moramo. Ne pozabi, moč je v tebi. V nikomur drugemu. Zmagovalci so bojevniki, ki se po padcu vedno dvignejo. Drugih zmagovalcev ni.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares