Resnična ljubezen, Thich Nhat Hanh

“V budizmu poznamo štiri elemente resnične ljubezni.”

Prvi element je maitri, kar pomeni ljubeča prijaznost ali dobrohotnost.

Za pravilno ljubezen se je potrebno uriti, meni Thich. Zato moramo vaditi globoke vpoglede v osebe, ki jih imamo radi. Če jih ne razumemo, jih ne moremo ljubiti. Razumevanje pa je bistvo ljubezni. Če na primer mož ne razume ženinih najglobjih skrbi, je ne zmore ljubiti. Ker ne razume njenega trpljenja. In zato je ne bo zmogel ustrezno ljubiti.

Kaj moramo potemtakem narediti, da bi razumeli osebo, ki jo ljubimo?

Imeti moramo čas, vaditi moramo globok vpogled, tako da osebo resnično vidimo. Biti moramo navzoči, pozorni, moramo opazovati, moramo gledati globoko.

Drugi element resnične ljubezni je sočutje, karuna. To ni le želja, da bi drugi osebi olajšali bolečino, temveč je sposobnost, da to zares tudi naredimo.

Tretji element je radost, mudita.

Zapomnite si – če v ljubezni ni radosti, potem to ni resnična ljubezen.

Če ves čas trpite, jočete in ljubljeno osebo spravljate v jok, to ne le , da ni resnična ljubezen, temveč je njeno pravo nasprotje.

Četrti element je upekša, umirjenost ali svoboda. V resnični ljubezni smo osvobojeni. Ko ljubimo, ljubljeno osebo osvobodimo. Če je ravno obratno, potem to ni resnična ljubezen.

Po vseh teh preprostih elementih hitro vidimo, da večina odnosov, ki jih imamo sami za ljubezenske, to sploh niso. Še huje; veliko teh odnosov je pravo nasprotje kakršni koli ljubezni.

 

Thich Nhat Hanh je budistični menih in pisec, mojster zena, in vodja delegacije budistov pri pariških mirovnih pogajanjih. Meni, da je resnična ljubezen predvsem biti navzoč in se zavedati navzočnosti drugega. In le kdor živi dovolj pozorno, ve, kaj se dogaja okoli njega, in lahko namerno ustvarja svojo srečo. Bralcu pokaže pot, ki ga lahko pripelje do občutenja osrečujoče ljubezni.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
0 shares

Išči po koledarju

december 2016
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031