Dnevi zavrženosti, Elena Ferrante

Izjemna pripoved o ženski, ki jo zapusti mož.

O njenem skorajšnjem propadu, intenzivnem spogledovanju z norostjo in močnem sidranju v temi. Pisateljica preveč dobro opisuje stanje 38-letne Olge, da ne bi resno posumili, da gre morda za avtobiografski roman.

Ko jo mož zapusti zaradi precej mlajše ženske, Olga zdrsi v čustveni propad, depresijo, obsedenost in norost. Prežeta je s sramom, strahom in neznosno bolečino tistega, ki je zavržen, bralcu pa to tako dobro prikaže, da je na trenutke prav težko brati knjigo. Izvrstna sposobnost pripovedovanja. Neverjetno močno opisovanje človekovih notranjih stisk. Brez sramu ali prenarejanja.

Olga se komajda obdrži, komaj ostane prisebna. Šele, ko zares doseže psihično in čustveno dno, se lahko  vendarle odrine od tal in se povzpne.

Izjemno pripovedovanje ženske, ki se nepripravljena sooča z bolečino in temo, pri tem pa se šele zares začne spoznavati.

Šele po tej izkušnji zares spozna, kdo ona je.

 

Elena Ferrante je psevdonim. Sicer so jo pred meseci razkrili, a zaradi spoštovanja do nje naj bo še naprej Elena Ferrante. Izjemna pisateljica. Pri nas je prevedena še njena knjiga Genialna prijateljica, ki je pred nekaj meseci izšla pri Cankarjevi založbi.

 

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
13 shares