Dnevi zavrženosti, Elena Ferrante

Izjemna pripoved o ženski, ki jo zapusti mož.

O njenem skorajšnjem propadu, intenzivnem spogledovanju z norostjo in močnem sidranju v temi. Pisateljica preveč dobro opisuje stanje 38-letne Olge, da ne bi resno posumili, da gre morda za avtobiografski roman.

Ko jo mož zapusti zaradi precej mlajše ženske, Olga zdrsi v čustveni propad, depresijo, obsedenost in norost. Prežeta je s sramom, strahom in neznosno bolečino tistega, ki je zavržen, bralcu pa to tako dobro prikaže, da je na trenutke prav težko brati knjigo. Izvrstna sposobnost pripovedovanja. Neverjetno močno opisovanje človekovih notranjih stisk. Brez sramu ali prenarejanja.

Olga se komajda obdrži, komaj ostane prisebna. Šele, ko zares doseže psihično in čustveno dno, se lahko  vendarle odrine od tal in se povzpne.

Izjemno pripovedovanje ženske, ki se nepripravljena sooča z bolečino in temo, pri tem pa se šele zares začne spoznavati.

Šele po tej izkušnji zares spozna, kdo ona je.

 

Elena Ferrante je psevdonim. Sicer so jo pred meseci razkrili, a zaradi spoštovanja do nje naj bo še naprej Elena Ferrante. Izjemna pisateljica. Pri nas je prevedena še njena knjiga Genialna prijateljica, ki je pred nekaj meseci izšla pri Cankarjevi založbi.

 

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
13 shares