Sreča za 2, Branko Gradišnik

“Kar nas kot ljudi najbolj določa, je potreba, da ne bi bili sami.”

Gradišnik v nadaljevanju knjige Sreča zopet ne le odgovarja na pisma iz svoje Posvetovalnice, ki je delovala prek neke slovenske revije, temveč nas uči in dobesedno navdušuje za prevetritev svojega notranjega sveta, za spremembe. Njegov način pisanja je virtuozen. Ne le, da ima sposobnost, da bralca zapelje v hotenje po še in še branju njegovih vrstic, temveč ga dobesedno ‘dvigne’. Gradišnik je pronicljiv, senzibilen,  resnični in pravi mojster besede. Poleg tega z lahkoto pomete z vsemi psihologi in pishoterapevti, ker v sebi združuje srčnost, dušnost, strast, poglobljenost v posameznikovo dušo, česar ne srečamo pogosto.

“Če se vam torej zatika v temeljnem medosebnem odnosu, ki ga dandanes imenujemo s spraznjeno besedo partnerstvo, potem se vam zatika v sami srčiki vaše človeškosti.”

“Kaj je sreča? Zadovoljstvo s tem, kar si. To primarno zadovoljstvo, ki ga okuša otročiček v sožitju z materjo, lahko potem prežarja tudi naša dejanja. In obratno: če tega zadovoljstva s sabo, kakršen si, ne premoreš, potem tega ne more zakrinkati nobeno parcialno zadovoljstvo s tistim, kar počneš.”

Ta knjiga mi je dala uvid v sebe, predvsem pa v tisto, kaj sem delala napačno, oziroma kaj bi lahko naredila bolje v medosebnih odnosih. Brala sem jo s takšnim užitkom, kot se me polasti, ko jem pravo čokoladno torto. Vsak dan sem komaj čakala, da se vrnem h knjigi in se potopim v Gradišnikove nasvete, ideje, misli.

Praznino, ki nastaja ob odsotnosti Bližine, ponavadi zaznavamo kot smrtno tesnobo.

“Smrti ni, če je Bližina.”

“Pred obličjem Bližine je vse drugotnega pomena. Kariera, prjatelji, hobiji, uspeh, denar, priznanje. V vse to ljudje vlagajo emocije toliko, kolikor jih ne premorejo v drugega človeka.”

Nujna knjiga za uvid v sebe. V medosebne odnose. Dvigne, navduši za nadaljnje branje in raziskovanja ter pojasni marsikaj. Nariše nasmeh na obraz. Ker zlezeš vsaj eno stopničko višje.

 

Damjana Bakarič

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
0 shares